Theorieboek

Milieu en autorijden zijn 2 woorden die niet samengaan, maar de overheid en autobranche willen hier wel zoveel mogelijk aan verbeteren. Doormiddel van zuinigere auto's en minder schadelijke uitlaatgassen moeten de autofabrikanten hier hun steentje in bijdragen.

De overheid verplicht de fabrikanten om een maximun norm aan de uitstoot te geven, en stimuleren zelf om op ''groene'' auto's subsidie te verlenen. Groene auto's zijn auto's waarbij de uitstoot heel laag is en er veel kilometers op 1 liter brandstof gereden kan worden.

Als burger kan je zelf ook maatregelen nemen om het milieu te ontlasten, doordat je de auto vaker laat staan en meer met openbaar vervoer gaat reizen. Besluit je toch met de auto te reizen zorg er dan voor om met meerdere mensen te rijden, ook wel carpoolen genoemd. Hierdoor worden de files een beetje beperken en zorg dat je volgens het nieuwe rijden rijdt, dit betekend zo vroeg mogelijk opschakelen en in een hoge versnelling rijden zodat de auto een laag toerental heeft. Laat de auto ook nooit warm draaien als het koud is. Als het warm is rijd dan met gesloten ramen omdat dit ongeveer 10% meer brandstof kost.

Ook bij vervoer van goederen en een caravan wordt het brandstof verbruik flink opgevoerd. Zorg er ook altijd voor dat je bandenspanning op de juiste druk staat.

Ga je op vakantie of naar een onbekende bestemming, zorg dan dat je je rit goed voorbereidt zodat je niet onnodig verkeerd rijdt.

Zo zie je dat er heel wat punten zijn om op het milieu te letten en toch plezier van je voertuig kunt hebben!

<< Vorig hoofdstuk - Volgend hoofdstuk >>

 
Aantal Bezoekers