Theorieboek

Er bestaan veel verkeerstekens zoals:

  • voorsorteervakken
  • suggestiestroken
  • fietsstroken
  • haaientanden
  • verdrijvingsvlakken
  • busstroken
  • stopstrepen icm een stopbord.

Rijden onder invloed van alcohol of verdovende middelen
Niemand mag aan het verkeer deelnemen als hij onder invloed is van middelen waarvan je weet dat het je rijvaardigheid beinvloed. Neem byv. alcohol, drugs en medicijnen.

Als iemand 5 jaar zijn rijbewijs heeft mag je maximaal alcohol gehalte hebben van 0,5 promille.
Iemand die korter zijn rijbewijs heeft bedraagt dat 0,2 promille. Dit kan al na 1 drankje ontstaan, verstandiger is het om helemaal geen alcohol te nuttigen voordat je het verkeer in gaat.

Met het gebruik van alcohol treden er een aantal sympthomen op waarbij je rijvaardigheid wordt beinvloed zoals; zelfoverschatting, tragere reactie, motorisch trager en concentratieverlies.

Als je wordt aangehouden door de politie voor een alcoholcontrole ben je verplicht hier aan mee te werken. Dit kan d.m.v een blaas, bloed of urine test. Is je promillage te hoog dan krijg je een bekeuring en een rijontzegging. In sommige gevallen moet je een cursus van het CBR afnemen om je rijbewijs weer terug te krijgen, hier zitten hoge kosten aan.

Het afbreken van alcohol
De lever breekt ruim 95% van alle alcohol in je lichaam af. Een kleine 5% verlaat via de urine, adem en zweet je lichaam.

De lever doet 1 á 1,5 uur over de afbraak van 1 standaardglas alcohol. Als je 8 glazen drinkt, is de lever dus 8 tot 12 uur bezig om de alcohol af te breken. Dit betekent dat je na een avondje stevig drinken
's ochtends nog steeds alcohol in je bloed kunt hebben. Veel mensen gaan de volgende ochtend gewoon de weg weer op in de wetenschap dat ze weer nuchter zijn.

Een glas alcoholhoudend bier, een glas wijn of een jonge jenever bevatten allemaal evenveel alcohol per glas.

Medicijnen
Sommige medicijnen beinvloeden je rijvaardigheid danwel je gemoedstoestand. Controleer altijd op de verpakking of bijsluiter wat er wordt geadviseerd over het deelnemen aan het verkeer. Dit wordt ook d.m.v een sticker.

Sticker waarschuwingstekst rijvaardigheid

<< Vorig hoofdstuk - Volgend hoofdstuk >>

 
Aantal Bezoekers