Theorieboek

Inhalen, voorbijgaan en tegemoet komen

Het verkeer in Nederland is de laatste tientallen jaren ernorm gegroeid. Je zult daarom regelmatig te maken hebben met tegenliggers en medeweggebruikers. Regelmatig doen zich situaties voor dat er moet worden ingehaald.

In Nederland rijden we zoveel mogelijk rechts, dit is zo afgesproken zodat iedereen weet waar hij aan toe is. Dit is ook gedaan zodat we een mogelijke tegenligger zoveel mogelijk ruimte geven.

Vaak zijn er obstakels geplaatst om het verkeer te regelen, dit is meestal gedaan om de snelheid omlaag te brengen. Denk hierbij aan wegversmallingen, paaltjes, bloembakken enz. Staat er aan 1 kant van de weg een obstakel, en staat dit obstakel aan jou kant van de rijbaan en staan er geen borden, dan moet diegene wachten aan welke kant het obstakel staat.

InhalenI is iets wat regelmatig gebeurd, denk hierbij aan de snelweg. Inhalen is ook een gevaarlijke manoeuvre, dit komt omdat dit gebeurd met hoge snelheid. Inhalen wordt in Nederland links gedaan, daarbij moet de hele situatie veilig zijn.
Er zijn wel uitzonderingen waarbij er niet links ingehaald hoeft te worden. Denk hierbij aan een situatie waarbij iemand links afslaat en deze staat voorgesorteerd tegen de middenwegas. Heeft iemand te kennen gegeven dat deze gaat afslaan dus richting naar links gegeven en voorgesorteerd tegen de wegas, dan mag diegen rechts voorbij.

Ook als je uitvoegt vanaf de autosnelweg, en er ligt een blokmarkering tussen de uitvoegstrook en de doorgaande autosnelweg, is het toegestaan om harder te rijden dan de doorgaande rijbaan, je haalt nu dus rechts in.

Staat er file op de autosnelweg, dan is het toegestaan om rechts in te halen.

Het is verboden om in te halen bij een doorgetrokkenstreep en 5 meter voor een voetgangers oversteekplaats.

Is het mogelijk om in te halen, zorg dat je eerst in beide spiegels hebt gekeken en maak dan gebruik van je richtingaanwijzer. Ga je een fietser voorbij of een geparkeerde auto, zorg dan dat je minimaal 1 meter tussenruimte houdt. Pas ook uw snelheid aan bij het inhalen van dieren, deze kunnen schrikken van het geluid.

<< Vorig hoofdstuk - Volgend hoofdstuk >>

 
Aantal Bezoekers